De sociaal-culturele wegwijzer van Wageningen

Afslankclub Maatje Minder

Maatje Minder is een afslankclub voor wie samen met lotgenoten wil afvallen. Vrijwel alle clubleden hadden al eerder geprobeerd om met of zonder hulp af te vallen, maar dat viel tegen, door alle verleidingen overal. Een groepsbijeenkomst iedere week voor niet al teveel geld (inschrijven € 10 daarna € 2,50 per keer) ervaren we als een goede stok achter de deur, om nu wél met succes af te vallen. En het is nog gezellig ook! Wat momenteel (januari 2024) heel goed blijkt te werken bij sommige clubleden is: niet vaker dan 3 x per dag eten wat je nodig hebt, niet te weinig en niet teveel. Dus geen tussendoortjes nemen. Wie weet kan dat ook voor u de oplossing zijn! Maar u kunt ook de weekmenulijst volgen, met recepten voor alle dagen van de week.

Tijdens de clubbijeenkomsten wordt u gewogen, en we bespreken wat goed ging, wat moeilijk was, hoe je je aan je voornemens kunt houden, wat te doen op moeilijke momenten zoals een feest of een periode met veel spanning, kortom over alles wat mee en tegen zit bij het lijnen.

En we bespreken een onderwerp, de ene keer op het gebied van voeding, een andere keer over gedragsverandering en wat daarbij komt kijken: goede voorbereiding van de lijnperiode, een planning maken, ondermijnende gedachten herkennen en tegenspreken, positief blijven enz. enz. Voor voedingskennis baseren we ons op de adviezen van het Voedingscentrum betreffende goede voeding en op een gezonde manier afvallen. Voor gedragsverandering maken we o.a. gebruik van adviezen volgens de methode van Judith Beck.

De club is een doorgaande groep, u kunt dus op ieder gewenst moment starten, en ook weer stoppen. De grootte van de groep is wisselend, momenteel zo'n 6 à 10 personen. Sommige groepsleden komen al meerdere jaren iedere week. Anderen komen alleen tijdens de periode dat ze aan het lijnen zijn, en willen daarna weer zonder de groep hun gewicht op orde houden. Bij een aantal lukt dit goed, anderen komen na verloop van tijd toch weer terug, zij lopen tegen het jojo-effect aan.

De bijeenkomsten zijn in Ons Huis, op woensdagavond van 18.15 - 19.15 uur. U kunt zich direct aanmelden bij de groep, maar als u dat prettiger vindt kunt u ook eerst een keer komen kijken. U bent van harte welkom!

Menulijst
Afslankclub Maatje Minder werkt met een caloriebeperkt dieet van ongeveer 1300-1400 kcal., gebaseerd op de Schijf-van-Vijf adviezen van het Voedingscentrum. U krijgt iedere week een lijst met menu's voor alle dagen van de week. Deze menu's zijn zoveel mogelijk betaalbaar én gevarieerd samengesteld, waarbij we rekening houden met het seizoenaanbod van groenten en fruit. U kunt de menulijst gebruiken als richtlijn waar u uw eigen eetpatroon op kunt aanpassen.

    Wijkcentrum Stadsatelier Ons Huis (Solidez)
    Harnjesweg 84
    6706AV Wageningen